20 december 2012

BESÖK PÅ WAT DOI SUTHEP OCH MATLAGNINGSKURS I CHIANG MAI

Frukost…. Fick vaka som en hök över min omelett, herregud vad det skulle flyta i olja, nästan som en soppa…. Annars är frukosten ok på hotellet. 

Uppdatering av den här sidan hela förmiddagen. Men förresten, man kan ju inte sitta på ett hotellrum och bara skriva när man är på semester. Iväg till T Travel för att kolla om de har något som passar mig. Orkar inte engagera mig i saker att göra. Nu vill jag bara följa skocken så att säga. Kör en från A till B. -Gå dit, var tillbaka här om 30 minuter… Ni vet det där som jag alltid har som livsmelodi, att följa strömmen…. ;)

Turer bokade men med lite tid över så blev det en marknad.
Dags för utflykter. Ja för det blev inte en utan två när jag nu ändå var i farten.
Inga halvmesyrer här inte. Tiden ska utnyttjas innan det är beachdags.

13.00 En tur upp till en bergs-by, Meo-Tribe. Lär känna Dan från Arizona, som bland annat skriver om resor för olika tidningar, och undervisar på universitet i resskrivande, i vanen. Han fick min bloggadress, kan undra jag vad han tycker om mitt skrivande hahaha. 

Fullt med små affärer där deras hantverk finns till försäljning. Om det sedan är de som gjort det eller inte, det får vi aldrig veta…. Det är samma grejer som finns överallt. Men man kan ju inbilla sig att det är det så känns det lite bättre. 

Det är de här folkslagen som levt på att odla opium. Vi fick en förklaring på vägen upp att det var för att lindra olika smärtor och för att få mat på bordet mmmm eller hur….  

De styrande har försökt ge dem annan sysselsättning och möjlighet till inkomst. Ja en av dem tog det på allvar, han kom och erbjöd oss att köpa diamanter…. Skulle inte tro det….  
Det här mina vänner är blomman där det utvinns opium.
Ett är klart. de verkade ordentligt irriterade på allt fotande. 

Vi fick veta att det enda som finns kvar av odlingarna är en liten liten del på området. Hmmm kan undra jag….. Området där vi fick gå var vackert anlagt med massor av turister, men där de bodde fick vi naturligtvis inte gå in. Kan bara säga att det inte var någon high-standard att prata om....
Men den här lilla tjejen poserade glatt för ett foto :D
Men tekniken har i alla fall hittat dit :D
En av de saker som såldes istället för opium....
Vidare till Wat Doi Suthep… templet som ligger högt över Chiang Mai med en fantastisk utsikt över stan. 

Jag tog en glidare och skippade de dryga 300 trapporna upp och åkte linbanan istället :D jag kan inte ens skylla på värmen, för skulle jag gjort det hade det varit läge att gå. För det är riktigt svalt här uppe. Ja nu menar jag inte Sverige kyla i december precis…. Men svalt. Otroligt fint tempel och otroligt mycket folk. 

Ja just det, lite blommor måste vi ha med.....
Men jag tog i alla fall de 300 trapporna ner, om det nu räknas.....
Intressanta besök men allt för kort tid. De har nog inte själva riktigt koll på det där med trafikstockningarna som är i stan. 


16.30 Dags för matlagningskurs. Tyvärr missade jag besöket på marknaden när vi satt i trafik-köerna, men det löste sig så bra ändå. Jag behövde bara korsa en av alla broarna för att möta upp dem. Vi var 11 personer i gruppen. 2 kineser, 2 österrikare, 2 fransmän, 2 irländare/skotte och så var vi 3 svenskar. Ett riktigt trevligt gäng. 

En riktigt bra grej att göra om man är sugen på att hitta på något. Det innebar massor av god mat, vilken tur att jag inte ätit sedan frukost. Egentligen inte så svårt heller….. 
Vår lärare som kämpade hårt med att lära sig namnen på oss alla, och jag som inte ens kan inte komma ihåg hennes namn......
Vi fick även göra curry paste, vi valde den röda... den är det fart i....
Det finns hur många företag som helst som sysslar med matlagningskurser så det är nog bara att välja en av dem. De jag bokade har en heldagskurs där man åker ut på landet men min halvdagskurs är i stan. De var otroligt sympatiska.

Åt den godaste soppan på länge :P Den var också det starkaste jag ätit sedan jag kom hit.Svetten lackade, jag hostade, nös och näsan rann. Och den hade jag gjort :D Kan man se annat än glad ut då?

Nöjda och proppmätta avslutades det hela med att vi fick en liten kokbok på de rätter vi gjort. Nu får vi se om det blir thaimat med skjuts i hemma också. Lägger inte upp bilder på all mat för det tar en del tid att ladda upp dem.
"Hon" i gröna byxor, på kommande bild, undrade -why does your hair look that? ja det kan man undra.... Jag är ju ingen kock precis så jag for väl runt med händerna i håret..... :D

 Banana springrolls med kondenserad mjölk. Uuuuuuu såååå sött.
 Min grupp efter avslutad måltid.
På väg tillbaka till hotellet tillsammans med Birgitta och Håkan från Höör.
 Personalen, ett glatt gäng.....
Lite shopping av en tjock tröja, har ju fått tvätta min vita och torkningen tar lite tid. En vända till tågcentralen för att kolla tågtider och vad det kostar. Jag behöver i alla fall inte förboka, det finns gott om platser. 

Hur kan man avsluta kvällen på bästa sätt??? Ledsen Sonja, ingen god drink i kväll heller….. 1 timme Thaimassage med 15 minuter extra på nacke och skuldror. När jag skulle gå ut såg det så gott ut med alla som satt med fotmassage. Så vad sjutton…. Det kör vi på…. 30 minuters fotmassage. Lite mer framför datorn och sedan blir det sova av.

Kram kram

4 kommentarer:

  1. Hej,nu ska vi se om det lyckas.
    Du verkar ju ha det kanonhärligt.Norra Thailand får nog ett besök av oss nästa gång.Jätteroligt att läsa din blogg. Har du bestämt var du ska fira nyår? Anna E.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!
      Det var väl det jag visste att du skulle klara av att få upp ett inlägg :D

      Jag har det hur bra som helst och tycker helt klart att ni ska besöka norra Thailand.

      Har inte bestämt än var jag ska fira nyår men troligtvis blir det här. Ställde ju till det lite med mitt visum och måste lämna landet två gånger. Då är det bra att vara på Lipe. Oat ska kolla med sin kompis på Immigration om det går att lösa på något sätt.

      Kram
      Bitte

      Radera
  2. Borde göra en massa idag men är seg så jag läser ifatt mig på din blogg :-) Lite besviken på att du "lurade mig" på drinken men massage är ett godkänt substitut så du sköter dig! ;-) Åh vad jag saknar massage! Undrar hur lång tid det tar innan jag känner mig helt ok för massage... Läser bloggen baklänges dvs börjat med nytt och går bakåt. Tror att den här julen kändes bättre för dig än förra och det var skönt att läsa att du fick prata med de små. Ha det gott. Kram kram Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ok att läsa i den ordning man känner för :) Allt är ju nyheter i alla fall.....
      Massage kan jag ta hur mycket som helst.
      Julen gick ok, men det var jobbigt. Men känslan att tala med de små går inte att beskriva. tårarna bara sprutade.

      Kram kram
      bitte

      Radera